Kāpēc vajadzīgs augstumā regulējamais galds?

Cilvēks ir radīts kustībai un tāpēc, ieskaust savu ķermeni ilgstoši vienā pozā vai stāvus vai sēdus nav pareizi un veselīgi. Stundas laikā ķermeņa pozu ir ieteicams mainīt līdz pat četrām reizēm…” Tādi ir mūsdienu zinātnisko pētījumu secinājumi. Bet vispirms, nedaudz ielūkosimies vēsturē.

Jau senos laikos cilvēki ir aizdomājušies, ka sēdēšana pie darba galda nav vienīgais veids kā strādāt. Noteikti esam redzējuši 18. un pat 20. gadsimta sākuma laiku attēlojošās filmās, ka grāmatveži un ar rakstīšanu saistītie cilvēki strādā stāvot kājās pie rakstāmpultīm. Protams, te būtu pareizi uzdod jautājumu, vai uz to laiku cietajiem un absolūti neergonomiskiem krēsliem cilvēks būtu spējīgs ražīgi strādāt visas dienas garumā? Un atbilde-viennozīmīgi Nē! No diviem ļaunumiem cilvēks instinktīvi izvēlējās vismazāko, pavadot visu savu darba dienu stāvus.

Mūsu dzīvē parādoties piemērotiem materiāliem, instrumentiem un arī attiecīgām zināšanām par cilvēka anatomiju un organisma fizioloģiskiem procesiem esam radījuši biroja krēslus. Ērts un komfortabls biroja krēsls ar vairākām ergonomiskām regulāciju funkcijām ļauj to maksimāli pielāgot katra cilvēka ķermenim. Bez šaubām, labs un ergonomisks biroja krēsls ir intelektuālo darbu strādājošo cilvēku galvenā un neaizvietojamā mēbele! Taču, mūsdienās, pamatojoties uz reāliem zinātniskiem pētījumiem ilgstošā sēdošā darba negatīvo ietekmi uz cilvēka organismu apsteidz tikai augsts asinsspiediens, smēķēšana un augsts cukura līmenis asinīs. Par nelaimi, lielākā daļa sabiedrības pilnībā neapzinās riskus, ko gan pašiem, gan bērniem izraisa ilgstošs sēdošs darbs. Pastāv maldinošs uzskats, kamēr regulē uzturu un neiegūsti lieko svaru, ar to pietiek.

Attīstoties modernām tehnoloģijām, vairāk un vairāk cilvēku savu darba dienu pavada sēžot pie datora ekrāna aprobežojot savas ikdienas kustības ar dažiem gājieniem līdz kafijas aparātam un vienu garāku pārgājienu pusdienlaikā. Savukārt, tiem kam nākas strādāt arī nakts laikā nereti sanāk četras un pat sešas stundas no vietas pavadīt pusguļus izgāžoties mīkstos un komfortablos ergonomiskos biroja krēslos. Ilgstoši strādājot sēdus pat modernā un ergonomiskā krēslā cilvēkam ar laiku pasliktinās asinsrite, degradē vairākas muskuļu grupas, palēninās vielmaiņa kas ilgtermiņā izraisa nopietnas un reizēm neatgriezeniskas slimības, fiziskus un mentālos traucējumus. Krīt daba ražīgums un pasliktinās mūsu dzīves kvalitāte.

Cilvēks ir radīts kustībai un tāpēc, ieskaust savu ķermeni ilgstoši vienā pozā vai stāvus vai sēdus nav pareizi un veselīgi. Stundas laikā ķermeņa pozu ir ieteicams mainīt līdz pat četrām reizēm. Ieteicams, visas darba dienas garumā aptuveni 20-25% laika vajadzētu pavadīt stāvus regulāri mainot sēdus darba pozu (apt. 15-20min) pret stāvus (10-15min). Tāds ir vidēji statistiskais režīms kas netraucē cilvēkam koncentrēties uz darbu, uztur organismu mundru visas dienas garumā un neļauj aizkavēties jebkādiem fizioloģiskiem procesiem.

Vispiemērotākais risinājums tādam darba režīmam ir elektriski augstumā regulējamais galds. Mūsdienās tie vairs nav ekskluzīvo produktu sarakstā un ir kļuvuši daudz pieejamāki un pievilcīgāki cenu ziņā.  Ražošanā izmantotās modernās tehnoloģijas un materiāli padarīja tos patiesi funkcionālus un pievilcīgus dizaina ziņā atbilstoši pat visprasīgāko lietotāju gaumei. Kā apliecinājums tādu galdu efektivitātei un pozitīvai ietekmei uz cilvēka veselību, par piemēru var kalpot Skandināvijas valstīs ieviestās obligātās normas par tādu galdu nepieciešamību un izmantošanu visās valsts sektora iestādēs un strikti rekomendējošām normām privātā sektora uzņēmumiem.

Augstumā regulējamie galdi birojos un citās darba vietās vairs nav uzskatami par modes un dizaina lietām vai turīgo kompāniju statusa apliecinājumu. Tādi galdi ļauj rūpēties par sabiedrības veselību, vistiešākā veidā pozitīvi ietekmē cilvēka noskaņojumu un attieksmi pret darbu, paaugstina darba efektivitāti, uzlabo dzīves kvalitāti.